Monday, 12 May 2014

Kelebihan Blog Berbanding FB

Teks: Nor Azua Ruslan

Saya ingin kongsikan di sini tulisan sahabat saya di ABDR, Nor Adilah Ahmad Shokori tentang mengapa blog lebih baik daripada Facebook. Oh, secara peribadi saya lebih suk blog kerana blog adalah media pengiklanan dan pemasaran
PERCUMA . Baca lebih lanjut di bawah:

10 Sebab Blog Bisnes Lebih Baik Berbanding Facebook
Imej : Google

Paparan infografik ini menunjukkan kelebihan pemasaran online yang menggunakan blog dalam menjalankan bisnes berbanding dengan facebook. 

Secara ringkasnya, facebook adalah tempat atau medium untuk berkongsi sesuatu secara tepat dan ringkas. Manakala blog pula lebih menjurus kepada satu bentuk penulisan tentang maklumat berkaitan bisnes yang diperlukan dan diinginkan oleh pelanggan.

Sayangnya hari ini, ramai peniaga yang tidak memanfaatkan kelebihan yang ada pada blog dan lebih menumpukan kepada penggunaan media sosial sahaja. Jika anda tidak mempunyai blog bagi bisnes anda, maka anda telah terlepas beberapa perkara penting bagi bisnes anda.

Berdasarkan kajian yang dijalankan oleh firma pemasaran sosial iaitu Get Satisfaction, ada 3 dapatan penting yang perlu diketahui oleh peniaga.
(Sumber: http://www.j6design.com.au/clientarea/BlogvsFacebook)

  • Walaupun peniaga membuat pelaburan yang banyak untuk facebook ads tetapi pelanggan lebih kerap berkunjung ke website (blog).

  • Apabila pelanggan ingin mendapatkan maklumat untuk membuat keputusan pembelian, 89% daripada mereka akan terus pergi ke website.

  • Hanya 21% daripada pelanggan yang akan menggunakan rangkaian media sosial untuk mendapatkan maklumat (untuk membuat keputusan pembelian).Semoga bermanfaat